نکاتی مهم درباره خود سرزنشگری، افراد بدبین همیشه افکار منفی دارند

به گزارش تاورنا، یک روانشناس گفت: سرزنش کردن خود یکی از عادات نادرستی است که نگرش مثبت به زندگی را تحت الشعاع قرار می دهد و باعث می گردد فرد نتواند از زندگی لذت ببرد.

نکاتی مهم درباره خود سرزنشگری، افراد بدبین همیشه افکار منفی دارند

به گزارش خبرنگاران به نقل از خبرنگاران، رضا فریدی مشاور و روانشناس بالینی درباره علت خود سرزنش گری، اظهار کرد: طبیعی است که هر فردی در مقطعی از زندگی خود دچار احساس یاس، ناامیدی و افسردگی گردد و آرامش خود را از دست بدهد. اما افرادی وجود دارند که همیشه جنبه های منفی زندگی را می نگرند که این امر تاثیر منفی بر روحیات فرد می گذارد.

این روانشناس اعلام کرد: افراد بدبین که همیشه افکار منفی دارند و به بدترین چیز ها در زندگی فکر می نمایند و در واقع منتظر وقوع اتفاقات ناخوشایند هستند، عده ای هم وجود دارند که به خود ملامت گری معروف اند. در این افراد نوعی لذت بردن از رنج دادن و ملامت کردن خویش وجود دارد.

فریدی ادامه داد: آن ها دائم با تکرار جملاتی نظیر من خوب نیستم، بازهم کارهارا خراب کردم، هیچ کاری را درست انجام نمی دهم بر رنج درونی خود صحه می گذارند. اصولا سرزنش و ملامت کردن خود یکی از عادات نادرستی است که نگرش مثبت به زندگی را تحت الشعاع قرار می دهد و باعث می گردد فرد نتواند از زندگی لذت ببرد. همچنین عده ای از افراد نیز هستند که مدام در حال سرزنش دیگران هستند و این کار تبدیل به یک عادت در رفتار آن ها شده است.

وی با اشاره به اینکه دلایل زیادی وجود دارد که ما دوست داریم از سهم خودمان بکاهیم یا حتی نادیده اش بگیریم، اضافه نمود: یکی از دلایلی که دائما دنبال مقصر می گردیم این است که حقیقتا هنوز عظیم نشده ایم. معمولا بچه ها وقتی که مقصر شمرده می شوند به سرعت دیگری را مقصر اصلی خطاب می نمایند. گویی در برخی مواقع طبق همان عادت دیرینه کودکی خود عمل می کنیم و با مقصر شمردن دیگری بار خود را سبک می کنیم و این سرآغاز سرزنش کردن دیگران توسط ما است.

این روانشناس با بیان اینکه گاهی نیز این عادت را از اطرافیان خود یاد گرفته ایم و به عبارتی الگوبرداری نموده ایم، توضیح داد: مثلا ممکن است والدین، معلمان یا عظیمسالانی که در اطراف ما بوده اند هرگز مسئولیت هیچ مسئله ای را برعهده نمی گرفته و دائما دیگران یا ما را مقصر شمرده اند، بدین ترتیب ما نیز تابع همین الگو شده ایم و همین رفتار را تکرار می کنیم.اگر فرد مسئولیت پذیری نباشیم ممکن است مثل هر کار دیگری بار مشکل خود را نیز بر دوش دیگران بیندازیم و به جای حل مشکل با سرزنش دیگران وقت خود را تلف سازیم.

فریدی گفت: آیا تا به امروز دیده اید که چگونه پروانه ها بر گرد یک قطره عسل جمع می شوند؟ آیا یک بشکه زهر می تواند حتی یک پروانه را به طرف خود بکشاند؟ آدمی و روابطش با دیگران نیز، چون رابطه عسل و پروانه هاست. در زمینه اخلاق حسنه کافی نیست که انسان فرستنده اخلاق خوب باشد بلکه در عین حال باید گیرنده اخلاق خوب نیز باشد. کسی که چنین نباشد گرفتار افراط یا تفریط می گردد و در نتیجه خلاهایی در اخلاق پیدا می گردد. همین خلاهای ساده، گاه سبب محرومیت وی از ایجاد روابط حسنه با مردم و دوستی هایی می گردد که آدمی در محافل اجتماعی به آنها می بالد.

وی با بیان اینکه یکی از مهمترین خلا های اخلاقی انسان، عادت به سرزنش کردن دیگران است، اضافه نمود: هر انسانی به راحتی می تواند دیگران را سرزنش کند، اما باید بدانیم که سرزنش و عتاب بسیار موجب می گردد افراد را از خود برانیم. زیرا مردم طبیعتاً از افراد سرزنش نماینده و ملامتگر نفرت دارند.

این روانشناس درباره آسیبی که به فرد مورد سرزنش واقع شده وارد می گردد، اعلام کرد: برخی تصور می نمایند که با عتاب و سرزنش می توانند به نتیجه برسند در صورتی که چنین نیست، زیرا کسی که سرزنش می گردد مسلماً از خود دفاع می نماید. پرهیز از سرزنش کردن به معنای آن نیست که افراد در برابر خطا های دوستش سکوت کند بلکه باید برای اظهار ناراحتی و ناخشنودی خود از اشتباهات او، روش بهتری را پیدا کند و در این باره ضروری است که افراد مهارت های ارتباطی و ارتباط موثر را آموزش ببینند که اگر این آموزش ها در دوران کودکی و نوجوانی باشد بسیار اثرگذار تر است.

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 31 شهریور 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: taverna.ir شناسه مطلب: 1143

به "نکاتی مهم درباره خود سرزنشگری، افراد بدبین همیشه افکار منفی دارند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نکاتی مهم درباره خود سرزنشگری، افراد بدبین همیشه افکار منفی دارند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید