چنگیز جلیلوند صدای فردین و پل نیومن و مرد حنجره طلایی سینما درگذشت
به گزارش تاورنا، چنگیز جلیلوند دوبلور پیشکسوت سینمای ایران که در سینمای ایران به صداپیشگی بهروز وثوقی و مرحوم فردین شهرت داشت و در سینمای جهان به جای بازیگران بزرگی مثل مارلون براندو، پل نیومن، کلینت ایستوود و ده ها بازیگر مشهور دیگر صحبت کرده بود در اثر کرونا درگذشت.
جلیلوند متولد آبان 1319 در شیراز بود. او که فیزیک و سیمایی دلنشین داشت علاوه بر مدیر دوبلاژ و دوبلور بودن در چند فیلم سینمایی هم جلوی دوربین رفته بود. البته که در بازیگری هیچ وقت نتوانست پیروز شود. جلیلوند سال 1336 به همراه ابوالحسن تهامی و با تئاتر کار هنری اش را شروع کرد. علاقه اش به دوبله اما قدیمی تر از آن و مربوط به دوره دبیرستان بود. او به دیدن فیلم هایی می رفت که در آن زمان در ایتالیا دوبله می شدند و هنر دوبله ایتالیایی های هم که مشهور بود و از همان جا عاشق دوبله شد. صدای رسا و گیرایی هم داشت.
سال 1338 به دعوت هوشنگ مرادی برای اولین بار پا به استودیوی دوبله گذاشت و به جای یکی از نقش های فرعی حرف زد. یک سال در نقش هیا کوچک صحبت می کرد تا اینکه سال 1339 در فیلم سگ و مادر زن برای اولین بار در یک نقش اول صحبت کرد.
از نقش های ماندگاری که جلیلوند به جای آن ها صحبت کرده است می شود به مارلون براندو در فیلم زنده باد زاپاتا، پل نیومن در فیلم گربه روی شیروانی داغ، ریچارد برتون در فیلم چه کسی از ویرجینا ولف می ترسد؟ و بعد از انقلاب اد هریس در فیلم ساعت ها اشاره کرد. جلیلوند چنان توان بازی با صدایش را داشت که گاهی در فیلم هایی به جای دو نقش هم صحبت کرده است. اهل دوبله معتقد بودند که صدایش قابلیت تیپ سازی شگفت انگیزی دارد و به همین دلیل می تواند در نقش هایی کاملا متفاوت در یک فیلم صداپیشگی کند. به عنوان مثال تیپ لمپن بامعرفتی که ناصر ملک مطیعی در سینمای ایران ساخت بدون صدای چنگیز جلیلوند قابل تصور نیست.
از نقش های مهم او می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناپلئون بناپارت (مارلون براندو) در دزیره
- امیلیانو زاپاتا (مارلون براندو) در زنده باد زاپاتا
- روپرت (جیمز استوارت) در طناب
- رابرت استراد (برت لنکستر) در پرنده باز آلکاتراز
- بریک (پل نیومن) در گربه روی شیروانی داغ
- ایندیانا جونز (هریسون فورد) در ایندیانا جونز
او بعد از انقلاب از ایران رفت و 20 سالی در آمریکا بود و اواخر دهه 70 به ایران بازگشت. بعد از بازگشت به ایران باز هم در زمینه دوبله بسیار فعال بود. او ماه گذشته به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری شد و روز دوم آذر در سن 80 سالگی بر اثر این بیماری درگذشت.
خبرنگاران مگ درگذشت این هنرمند برجسته را به جامعه هنری ایران تسلیت می گوید.
- حسین عرفانی، دوبلور پیشکسوت درگذشت