طرز تهیه شیشلیک در فر
به گزارش تاورنا، برای تهیه شیشلیک در فر با طعم عالی باید گوشت را حداقل چند ساعت در مایه ای خواباند تا نرم شده، سپس در مخلوطی از چاشنی خاص قرار داد تا مزه دار شود. شیشلیک نوعی کباب خوشمزه است که در فر نیز قابل تهیه بوده و معمولا با استفاده از گوشت راسته با استخوان یا گوشت دنده درست می شود.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - شیشلیک نوعی کباب پرطرفدار در غرب آسیا و قسمت هایی از اروپاست که با گوشت بره تهیه می شود. هرچند در مناطق دیگر ممکن است با گوشت گاو یا خوک نیز درست شود. شیش در ترکی قفقازی به معنای سیخ بوده و لیک علامت نسبت است؛ بنابراین شیشلیک به معنای سیخی و البته منظور از آن کباب سیخی است. شیشلیک قفقازی که در تبریز، تهران و شهر های دیگر هم درست می کنند با استفاده از راسته گوسفند یا گوساله یا ران بره خرد شده همراه با مقداری دنبه، پیاز و فلفل دلمه ای تهیه می شود که یک در میان به سیخ می کشند و روی آتش زغال کباب می کنند. در ادامه با طرز تهیه شیشلیک در فر آشنا می شوید.
برای تهیه شیشلیک در فر مانند سایر تنوعات این غذا، معمولا گوشت شیشلیک را چند ساعت یا از شب قبل در مایه ای می خوابانند. این مایه ممکن است ترکیبی از مواد زیر باشد:
- ماست و پیاز رنده شده
- آبلیمو و پیاز رنده شده
- آب انار و پیاز رنده شده
- سرکه رقیق که با مقداری فلفل سیاه، میخک و پودر دارچین جوشیده و سپس خنک شده باشد.
به این مایه ها می توان مقداری سیر له شده افزود. اما نمک را باید پس از کباب کردن شیشلیک روی آن پاشید وگرنه گوشت سفت می شود و خونابه آن خارج می شود. برای تهیه شیشلیک در فر برای هر نفر باید حدود 200 گرم گوشت در نظر گرفت. شیشلیک را می توان با گوشت دنده گوسفندی نیز درست کرد. برای این منظور گوشت را چند ساعت در چاشنی خاصی می خوابانند و با سبزیجات و ادویه جات معطر مزه دار می کنند. طبخ شیشلیک در فر آسان ترین روش پخت این غذای خوشمزه است.
طرز تهیه شیشلیک در فر
مواد لازم | |
گوشت راسته با استخوان یا دنده گوسفندی | 1800 گرم |
ماست ترش | 1 پیمانه |
پیاز درشت | 3 عدد |
فلفل سیاه | 2 قاشق چایخوری |
شکر قهوه ای | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | 1.5 قاشق غذاخوری |
پودر تخم گشنیز | 1 قاشق غذاخوری |
پودر خردل | 1 قاشق غذاخوری |
پودر پاپریکا | 1 قاشق غذاخوری |
پودر سیر | 2 قاشق چایخوری |
فلفل قرمز | به میزان دلخواه |
کره | 3-4 قاشق غذاخوری |
محلول زعفران | 3 قاشق غذاخوری |
آبلیمو | 4 قاشق غذاخوری |
اسانس دود (اختیاری) | کمی |
دستور تهیه:
- ابتدا پیاز ها را با رنده ریز رنده کنید و آب آن را بگیرید.
- آب پیاز را در کاسه بزرگی ریخته، ماست و یک قاشق چایخوری فلفل سیاه به آن اضافه کنید. مواد را خوب مخلوط کنید تا مایه یکنواختی حاصل شود.
- گوشت راسته گوسفندی مخصوص شیشلیک یا گوشت دنده را در این مایه قرار داده و با دست مخلوط کنید تا مواد به خورد گوشت بروند.
- روی ظرف را سلفون بکشید و حداقل 12 ساعت در یخچال قرار دهید تا گوشت مزه دار شود.
- گوشت را از یخچال خارج کرده و با بیفتک کوب به آرامی بکوبید تا گوشت مقداری پهن شود.
- همه ادویه ها مانند به جز نمک را در ظرفی بریزید و مخلوط کنید.
- گوشت را در سینی قرار دهید و ادویه ها را روی آن بریزید، سپس اطراف گوشت را کاملا با این چاشنی بپوشانید.
- فر را روی 300 درجه سانتی گراد گرم کنید. توری را در سینی فر قرار داده و گوشت را طوری روی توری بگذارید که کناره های آن از سینی بیرون نزند.
- دود مایع را در 1/2 فنجان آب ریخته و داخل سینی فر بریزید، با این کار کباب طعم دودی خوبی می گیرد.
- سینی فر را در فر قرار داده و حدود یک ساعت صبر کنید تا گوشت بپزد.
- پس از اتمام یک ساعت، دمای فر را روی 275 درجه سانتی گراد تنظیم کنید و سینی فر را 180 درجه بچرخانید. 45 دقیقه دیگر فرصت دهید تا کباب در این دما بپزد.
- پس از اتمام 45 دقیقه، نمک را روی گوشت بپاشید، دوباره سینی فر را بچرخانید و به پختن گوشت ادامه دهید تا استخوان ها بیرون بزنند و چربی گوشت خارج شود.
- مدت زمان پخت گوشت به اندازه و وزن گوشت بستگی دارد و ممکن است تا 4-3 ساعت طول بکشد. در طول پختن گوشت اگر آب داخل سینی فر تمام شد دوباره مقداری آب در سینی بریزید.
- کره را روی حرارت ملایم ذوب کنید، آبلیمو و محلول زعفران را به آن اضافه کنید تا سس کباب آماده شود.
- کباب را از یک طرف بلند کرده و تا نیمه خم کنید، تا مطمئن شوید گوشت آن پخته است، ولی مراقب باشید نشکند و آسیب نبیند. سپس سس کباب را روی آن بمالید و نیم ساعت دیگر در فر قرار دهید تا روی آن طلایی شود.
- شیشلیک را مانند کباب برگ، کباب سلطانی و کباب بختیاری با گوجه کبابی، فلفل سبز کبابی و لیمو ترش تزیین کرده و با برنج زعفرانی میل کنید.
نکته: در صورتی که زمان کافی برای مزه دار کردن گوشت ندارید، می توانید گوشت را حدود یک ساعت در کیوی رنده شده قرار دهید تا نرم شود. کیوی به علت دارا بودن خاصیت اسیدی باعث نرم شدن گوشت می شود، ولی اگر گوشت مدت زمان زیادی در آن بماند له شده و بافت خود را از دست می دهد.
منبع: setare.com